Notranji zdravnik

Moč samozdravljenja

Kaj je moč samozdravljenja?

Človeško telo je izjemen mehanizem s čudovitimi sposobnostmi. Zna rasti, se razmnoževati, poganjati kri po žilah, izkoriščati kisik in hranilne snovi iz okolja, sprejemati in obdelovati informacije iz sveta, ki nas obdaja…. Ena izmed njegovih osupljivih lastnosti je tudi zmožnost samozdravljenja – telo ima prirojeno notranjo inteligenco, ki samodejno teži k zdravju. Zna se zdraviti in obnavljati samo.

Opremljeni smo z izrednimi mehanizmi za samoobnovitev. Telo je zgrajeno iz več kot 50 bilijonov celic in vsaka od teh neprestano opazuje in prilagaja svoje delovanje, da bi se ohranila ali – če je to potrebno – obnovila. Poškodovane celice imajo zmožnost, da se same pozdravijo. Če so povsem uničene in se ne zmorejo več obnoviti, se zdrave celice v njihovi bližini pomnožijo in jih nadomestijo z novimi, njihove ostanke pa odstranijo iz telesa. Vsak trenutek življenja vse naše celice harmonično in neutrudno delajo, da vzpostavljajo ravnovesje v telesu, in tako ohranjajo ali obnavljajo naše zdravje.

Primer: krvaveča rana

Preprost primer telesne zmožnosti samoobnavljanja je krvaveča rana. Takoj po poškodbi se krvne žilice v rani zožijo, da se krvavitev zaustavi. Na mestu rane se začnejo zbirati krvne ploščice in napravijo strdek, ki zapre rano. Ko je kri strjena, se krvne žilice spet za malenkost odprejo in tako omogočijo pritok kisika, potrebnega za celjenje rane. Na mestu poškodbe se zberejo bela krvna telesca, ki rano zaščitijo pred okužbo, obenem pa že odstranjujejo odmrle celice, da zagotovijo prostor za nastanek novih. Prihitijo še rdeča krvna telesca, ki začnejo graditi novo tkivo. Ta čudežni proces se zaključi, ko je obnova dopolnjena in mesto poškodbe spet zdravo.

Zmožnost samozdravljenja seveda ni omejena samo na kožo. Telo vztrajno deluje, da bi zagotovilo obnavljanje po vsaki poškodbi ali bolezni. Če imate virus, ga napade vaš imunski sistem. Prebavni sistem vztrajno nadomešča stare celice z novimi. Ko si zlomite kost, se kostne celice takoj spravijo v akcijo, da bi se kost zarasla. Osupljiv telesni sistem za samoobnovitev se bori proti infekcijam, popravlja poškodovane beljakovine, obnavlja organe in uničuje rakave in druge nenormalne celice, ki se vsakodnevno pojavljajo v organizmu.

Kaj ovira naravno moč samozdravljenja?

Zdravje je naravno stanje telesa. Kadar pride do hujših, kroničnih ali neozdravljivih bolezni, je naravna zmožnost samozdravljenja na nek način ovirana. Bolezen nas opozarja na nepravilnosti v našem življenjskem slogu. Da bi obnovili zdravje, moramo prepoznati in odstraniti te nepravilnosti. Takoj, ko bodo odpravljene, se bo telo samodejno povrnilo v stanje zdravja.

Veliko dejavnikov vpliva na našo moč samozdravljenja. Nekateri so nam očitni, druge šele odkrivamo. Vemo, da telo potrebuje zdravo hrano, kvaliteten počitek in gibanje. Strupi in stres nam delajo škodo. A tudi naša umska naravnanost lahko vpliva na naše zdravje. Človek je celota telesa in duševnosti in dejavniki, ki ovirajo moč samozdravljenja, so lahko tudi duševne narave. To pomeni, da je za ohranitev ali obnovitev zdravja potrebno odpraviti nepravilnosti ne le na telesnem, ampak tudi na duševnem (čustvenem, umskem in duhovnem) nivoju. Naš negativen način razmišljanja, nezdrava čustvena stanja in tudi ločenost od duhovnega lahko vplivajo na pojav bolezni – prav tako kot pozitivno mišljenje, zdravo čustvovanje in povezanost z duhovnim lahko sprožijo zdravljenje.

Vaša naloga ni iskati zdravje, ampak najti in odpraviti tiste ovire v sebi, ki ste jih zgradili proti njemu.