Notranji zdravnik

Vizualizacija

Kaj je vizualizacija?

Vizualizacija ali upodabljanje je tehnika, ki nam pomaga doseči želene cilje z  uporabo domišljijskih podob. Temelji na ideji, da sta telo in um povezana in da z uporabo uma oziroma domišljije lahko vplivamo na dogajanja v fizični realnosti. Razvila se je pred mnogimi stoletji vzporedno z meditacijo znotraj vzhodnih duhovnih tradicij. Pripadnikom budističnih in hinduističnih smeri pomaga usmerjati in vplivati na subtilne telesne energije, presegati negativne osebnostne lastnosti, razvijati božanske kvalitete in aktivirati svojo notranjo božansko naravo.

Danes se vizualizacija uporablja tudi v vsakodnevnem življenju za različne namene. Izvajamo jo tako, da osredotočimo svojo domišljijo na stvari in dogodke, za katere želimo, da bi se zgodili ali pojavili v našem življenju. V umu ustvarimo podrobno podobo tega, kar si želimo, in si to znova in znova predstavljamo. Pri tem uporabljamo vseh pet čutov (vid, sluh, vonj, okus in dotik) in spodbudimo rezultate prakse s tem, da občutimo, da je želeni cilj že dosežen. Uspeh je odvisen od tega, kako podrobna in živa je podoba, ki jo ustvarimo v umu, in od tega, kako močno občutimo, da je naša želja že udejanjena. Tehnika nam lahko pomaga doseči najrazličnejše cilje – z njeno pomočjo lahko med drugim opustimo slabe navade (shujšamo, prenehamo kaditi), se pripravimo na športno tekmovanje ali javni nastop, z njo lahko obvladujemo stres in bolečino ali spodbujamo zdravljenje.

Kako deluje vizualizacija?

Človekovo delovanje usmerja njegov um, ta pa je dveh vrst – zavestni in nezaveden. Naš zavestni um uporablja jezik besed, nezavedni um pa jezik podob. Z vizualizacijo ali upodabljanjem dostopamo in komuniciramo s področjem nezavednega. Preko podob vanj prenašamo zakodirana pozitivna, zdravilna ali motivacijska sporočila. S tem vplivamo na naša nezavedna prepričanja, ta pa določajo in usmerjajo naše vsakodnevno vedenje in delovanje. Ko se spremenijo prepričanja, se spremeni tudi delovanje – ravnati začnemo v skladu z doseganjem želenih ciljev in tako pripomoremo k njihovi uresničitvi.

Vizualizacija tako vpliva na duševne dejavnike, ki nezavedno pogojujejo naše obnašanje: na naša prepričanja, stališča, motive, vrednote… A z njeno pomočjo lahko sprožimo tudi fizične spremembe v telesu. Močan vpliv ima namreč na naša čustva, ta pa so povezana s telesnim endokrinim sistemom – sistemom žlez z notranjim izločanjem. Žleze v krvni obtok izločajo hormone, ti pa vplivajo na kemično sestavo in delovanje telesa. Katere hormone izločajo žleze, je v veliki meri odvisno od naših čustev – ko smo na primer jezni ali prestrašeni, se izloča adrenalin, ko smo srečni ali zaljubljeni, serotonin. Ko se pod vplivom redne vizualizacije spremenijo naša nezavedna čustva, se spremeni tudi hormonska sestava v telesu, to pa vpliva na delovanje naših organov in celic. Preko čustvenih centrov v možganih se sporočila podob prenašajo tudi na imunski in avtonomni živčni sistem in vplivajo na vse pomembnejše telesne procese in mehanizme: dihanje, srčni utrip, krvni pritisk, celični metabolizem, prebavni sistem, spolne funkcije in imunsko odzivnost.

Uporaba vizualizacije v zdravljenju

Uporaba vizualizacije kot komplementarni pristop k zdravljenju danes dobiva čedalje večjo javno in znanstveno podporo. Temelji na ideji, da sta telo in um povezana in da lahko uporabimo domišljijo, da vplivamo na zdravje telesa in splošno dobro počutje. Telesu ne moremo neposredno ukazati, naj spremeni notranje stanje, lahko pa se z njim sporazumevamo s simbolnim jezikom podob. V umu ustvarimo podobe, zvoke, dišave in celo okuse, ki pozitivno vplivajo na zdravljenje, in to je pogosto dovolj, da telo to razume kot resnico.

Študije kažejo, da tovrstna uporaba domišljije ugodno vpliva na potek in izid zdravljenja. Z uporabo vizualizacije bolniki dostopajo do svojih notranjih virov za spodbujanje zdravljenja, prebudijo lastno energijo in aktivno sodelujejo pri svojem zdravljenju. Vse to izboljša kvaliteto njihovega življenja in poveča možnosti za ozdravitev.

 

Nekatere od koristi uporabe vizualizacije kot podpore pri zdravljenju:

 • Stimulira naravno moč samozdravljenja in zdravilne odzive telesa
 • Spodbudi sprostitev, ki ugodno vpliva na telesno sposobnost samoobnavljanja
 • Odpravlja ali zmanjšuje strah, stres in tesnobo, povezane z boleznijo ali postopki zdravljenja
 • Olajša bolečino, bolezenske simptome in stranske učinke zdravljenja
 • Pozitivno vpliva na bolnikov odnos do bolezni
 • Bolniku krepi zavedanje, da aktivno sodeluje pri svojem zdravljenju, zmanjšuje občutke pasivnosti in nemoči
 • Vzbuja upanje, pozitivna pričakovanja glede izida zdravljenja

Kako izvajamo vizualizacijo?

Vizualizacijo lahko izvajamo samostojno, lahko sledimo vnaprej posnetim navodilom ali pa nam pri tem pomaga terapevt. Na začetku je veliko lažje, če sledimo vodeni vizualizaciji. Pred vadbo poskrbimo, da nas ne bodo motili. Namestimo se v udoben položaj, lahko sedimo ali ležimo.

Vizualizacija bo najbolj učinkovita, če najprej z dihalnimi tehnikami in sistematskim sproščanjem telesa vzpostavimo stanje globoke sprostitve, v katerem je naš nezavedni um dojemljivejši za sporočila podob. Pri tem si lahko pomagamo tudi z umirjeno glasbo. Nato v domišljiji ustvarimo podobe, ki bodo vzpodbudile doseganje želenega cilja. Kar najbolj podrobno si poskušamo predstavljati prizor tistega, kar si želimo. Če se pripravljamo na javni nastop, se opazujmo, kako v svojem nastopu blestimo. Če si želimo ozdraveti, si predstavljajmo, kako v telesu poteka proces zdravljenja. Domišljijske prizore lahko poljubno oblikujemo, pomembno je le, da predstavam dodamo čim več podrobnosti in uporabimo čim več čutov (ne le vidimo, ampak tudi slišimo, vonjamo, okušamo). Bistveno je tudi, da ob predstavah doživimo čustva, ki bi jih doživljali, če bi se prizor odvijal v resnici.

Ne obremenjujmo se, če imamo z vizualiziranjem težave. Če nikakor ne zmoremo ustvariti predstav, si v mislih izrekajmo trdilne stavke, ki opisujejo prizore. V vizualizacijo vlagajmo čim manj napora in ne skrbimo, ali jo izvajamo pravilno, saj bo vsaka napetost zmanjšala učinkovitost vadbe.  Več kot vadimo, boljši bodo učinki. Vizualizirajmo vsak dan vsaj 10 minut, če se zdravimo, pa trikrat dnevno po 10 minut.

Vaja: vizualizacija za sprostitev

 • Poiščite miren, zaseben prostor. Poskrbite, da vas ne bodo motili. Udobno se namestite in zaprite oči.
 • Naredite nekaj globokih vdihov in izdihov, da osrediščite svojo pozornost in se umirite.
 • Predstavljajte si sami sebe na čudovitem mestu v naravi, kjer je vse popolno (gore, plaža, gozd…).
 • Opazujte sebe, kako postajate vse bolj umirjeni, sproščeni in zadovoljni.
 • Osredotočite se na čutne dražljaje v svojem prizoru, da ta postane čim bolj živ v vašem umu. Če ste na plaži, občutite toploto sonca na koži, vonj oceana, borovcev, rastlin, zvok valov, vetra, galebov. Več čutov boste v prizoru uporabili, bolj živa bo podoba.
 • Ostanite v prizoru in občutite vse čutne dražljaje 5-10 minut.
 • Zagotovite si, da se lahko vrnete na ta prostor vedno, ko potrebujete sprostitev.
 • Odprite oči in se vrnite v realnost.

Primer: vizualizacija za bolnike

 • Poiščemo mirno mesto, kjer nas ne bodo motili. Namestimo se v udoben položaj. Lahko sedimo ali ležimo.
 • Nekaj minut globoko dihamo. Zavedamo se svojega dihanja, ne da bi nanj skušali vplivati.
 • Osredotočimo se na posamezne dele svojega telesa, od podplatov do glave, in postopoma sprostimo vse skupine mišic v telesu.
 • V sproščenem stanju si predstavljamo sebe na prijetnem, mirnem kraju v naravi, kjer se dobro počutimo.
 • Živo si predstavljamo svojo bolezen. Zamislimo si, kako so videti obolele celice v telesu (lahko jih na primer vidimo kot sive, blede in zgubane ali jim nadanemo utrujen, zlovoljen obraz).
 • Opazujemo svoje zdravljenje. Prizor poljubno oblikujemo. Če imamo denimo raka in se zdravimo s kemoterapijo ali obsevanjem, si lahko predstavljamo delce čiste, sijoče energije, ki prodirajo v telo in na svoji poti zadanejo vse celice v telesu. Vidimo, kako bolne celice odmirajo, zdrave pa postajajo še bolj zdrave. Nato si predstavljamo bela krvna telesca, kako mrgolijo okrog uničenih celic, pobirajo njihove ostanke in jih skozi jetra in ledvice odnašajo iz telesa.
 • Predstavljamo si, kako se obseg naše bolezni zmanjšuje in kako se nam zdravje vrača.
 • Vidimo svoje telo ozdravljeno in občutimo, da smo popolnoma zdravi.