Notranji zdravnik

Predstavitev

Notranji zdravnik

Notranji zdravnik je projekt, namenjen promociji samospoznavanja in samozdravljenja. Ljudi ozavešča o njihovi celostni naravi, ki daleč presega fizično, o povezavah med telesom in umom, med vidnim in nevidnim. Spodbuja k razumevanju človeka kot neločljive enotnosti telesa, čustev, uma in duha.

Namenjen je tako ljudem s težavami v zdravju kot tistim, ki želijo osebnostno rasti ali le izboljšati svoje počutje. Tistim, ki so postavljeni pred izziv bolezni, pomaga prepoznati vpliv, ki ga ima um tako na pojav bolezni kot na proces zdravljenja. Spodbuja jih, da do svojega zdravljenja zavzamejo aktiven odnos in zaupajo zmožnosti svojega telesa, da pozdravi tudi najtežja stanja. Delavnice in predavanja, ki so del projekta, nudijo teoretično osnovo za razumevanje zdravja in bolezni in praktična orodja za spodbujanje samozdravilne moči, izboljšanje počutja in vzpostavljanje telesnega in duševnega ravnovesja.

Projekt Notranji zdravnik pa ni namenjen le ljudem, katerih fizično zdravje je ogroženo, ampak vsem, ki so pripravljeni stopiti na pot samoraziskovanja in celjenja. Verjetno na vsem svetu ni človeka, ki ne bi bil tako ali drugače ranjen in poškodovan. Celjenje potrebujemo vsi, a obenem tudi vsi v sebi nosimo skrite, speče moči, ki nas lahko zacelijo in ki globoko v naši notranjosti potrpežljivo čakajo, da jih prebudimo.

Mag. Vesna Ocepek

Voditeljica projekta in delavnic sem Vesna Ocepek, po formalni izobrazbi magistrica filozofije in antropologije, ob tem pa tudi certificirana učiteljica joge in meditacije in turistična vodnica z licenco. Po srcu sem raziskovalka človeških kultur in narave – tiste zunaj nas, tiste znotraj nas in medsebojne povezanosti obeh.

Kljub temu, da je bilo preučevanje tradicionalnih sistemov zdravljenja del mojega podiplomskega študija, je bila moja najboljša učiteljica – seveda – bolezen. Čeprav sem bila vedno dobrega zdravja, sem leta 2013 nenadoma zbolela za akutno levkemijo. Ker je moje življenje viselo na nitki, sem brez odpora sprejela kemoterapevtsko zdravljenje. Temu naj bi sledila presaditev kostnega mozga, ki naj bi mi po trditvah zdravnikov edina lahko dala vsaj nekaj realnih možnosti za preživetje. Notranji glas me je od samega začetka zdravljenja svaril pred presaditvijo in po težkem boju med srcem in razumom sem jo odklonila. Občutek me je namesto tega usmeril k vizualizaciji, meditaciji in raziskovanju svoje notranjosti, vse to pa me je (ob dragoceni pomoči ljudi, ki so mi namignili, kje iskati) pripeljalo do globokega uvida o naravi moje bolezni in vzrokih zanjo. Ko sem vzrok prepoznala, ga ni bilo težko odpraviti in moja bolezen danes ni v remisiji (izraz, ki se uporablja za bolezni, ki so začasno v mirovanju in se lahko vsak trenutek spet pojavijo), ampak ozdravljena.

Biti v takšnem položaju je izredno težko, a rešitev je lahko enostavna – za tiste, ki so pripravljeni prevzeti odgovornost, pogledati vase, se soočiti s svojo temo in jo razbliniti v svetlobo. To delo mora vsakdo opraviti sam, a pri tem je neprecenljiva pomoč drugih, ki nas na naši poti lahko usmerjajo in nam svetujejo. Vsakdo, ki potrebuje nasvet, je zato dobrodošel, da stopi z mano v stik in z veseljem mu bom odgovorila.