Notranji zdravnik

Tehnike um-telo

Kaj so tehnike um-telo?

Tehnike um-telo (ali mind-body tehnike) temeljijo na predpostavki, da um in telo vzajemno delujeta eden na drugega. Te tehnike izkoriščajo vpliv, ki ga imajo telesna stanja na naša čustva in um in načine, kako čustveni in umski dejavniki vplivajo na naše telo in zdravje. Tako imenovana mind-body medicina se neposredno opira na zmožnost uma, da vpliva na telo in njegove fiziološke odzive in tako sproži ali izboljša moč samozdravljenja.

Nekatere od najbolj pogosto uporabljanih tehnik um-telo so zavestno sproščanje in dihanje, meditacija, čuječnost, vizualizacija (domišljijsko upodabljanje), hipnoterapija, psihoterapija, biofeedback, likovna in glasbena terapija… Te so usmerjene na um in imajo moč preko njega vplivati na telo. Med tehnike um-telo prištevamo tudi prakse kot so joga, tai-či, či gong, ples, kiropraktika, akupunktura, masaža in druge, ki v prvi vrsti delujejo na fizično telo, a lahko preko njega vplivajo tudi na umska in čustvena stanja.

Kako delujejo tehnike um-telo?

Tehnike um-telo delujejo na različne načine. Številne temeljijo na doseganju stanja sproščenosti, kar zmanjšuje stres in njegove škodljive posledice na zdravje. Nekatere, kot sta meditacija in čuječnost, vodijo k umiritvi preobremenjenega uma in ozaveščanju naših čustev in misli. To nam pomaga prepoznati nezdrava umska stanja in ohranjati nadzor nad njimi. Hipnoza lahko z vzpostavitvijo spremenjenega stanja zavesti preoblikuje naše nezdrave miselne vzorce. Psihoterapija koristi pri soočanju s potlačenimi bolečimi čustvi, ki nezavedno vplivajo na naša psihična in fizična stanja. Tehnike, kot so joga, tai či, masaža, akupunktura, omogočajo prost pretok energije v telesu, kar sprošča blokade tako v telesu kot v umu.

Tehnike um-telo na mnoge načine izboljšujejo kvaliteto življenja, krepijo dobro počutje in pomagajo ohranjati naše zdravje. Pripomorejo tudi k učinkovitejšemu zdravljenju, kadar je zdravje že okrnjeno.

Koristi v vsakodnevnem življenju

Tehnike um-telo nam lahko pomagajo izboljšati počutje in kvaliteto življenja, saj:

  • Odpravljajo stres in spodbujajo sproščenost
  • Zmanjšujejo napetost in tesnobo
  • Izboljšajo spanje
  • Pomagajo pri spremembah življenjskega sloga in opuščanju slabih navad
  • Okrepijo zavedanje in nadzor nad našimi čustvi in mislimi, kar nam lahko pomaga izboljšati svojo samopodobo, odnose z drugimi, način reševanja težav in konfliktov, odnos do sveta in življenja…

Koristi za bolnike

Uporaba tehnik um-telo lahko okrepi samozdravilno moč telesa in sproži samozdravljenje. Ne more nadomestiti uradnega zdravljenja, lahko pa pripomore k boljšim rezultatom le-tega. Pogosto izboljša kvaliteto življenja bolnikov, saj:

  • Ublaži bolezenske simptome
  • Zmanjša potrebo po uporabi zdravil
  • Izboljša delovanje imunskega sistema
  • Zmanjšuje stranske učinke zdravljenja
  • Pospeši okrevanje po bolezni ali agresivnih postopkih zdravljenja

Bolniki, ki ob uradnem zdravljenju uporabljajo tudi katero od tehnik um-telo, kažejo povečano zmožnost spopadanja s stresom in strahom, ki ga prinese diagnoza težke bolezni, pozitivnejši pogled na izid zdravljenja ter večjo zavzetost za zdravljenje. Odpravljen ali zmanjšan je tudi njihov občutek nemoči, saj sami sodelujejo pri svojem zdravljenju. Vse to ugodno vpliva na potek zdravljenja.

 
Številne raziskave potrjujejo, da hkratna uporaba alopatske medicine in tehnik um-telo v veliki meri izboljša rezultate zdravljenja pri težavah in boleznih kot so rak, srčne bolezni, diabetes, astma, avtoimune bolezni, kronične bolečine, visok krvni pritisk, povišan holesterol, prebavne motnje in bolezni prebavil, težave s plodnostjo, nespečnost, depresija, tesnobost in drugih.

Skrbite za um in telo vam bo hvaležno. Skrbite za telo in um vam bo hvaležen.